Recenze knih

[Recenze] Lamb, John J. - Mazaný medvídek

5. prosince 2013 v 23:16 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Brad Lyon jako pěkně mazaný medvěd v hlavní roli

Název: Mazaný medvídek
Autor: John J. Lamb
Originál: The Berkley Publishing Group, 2007
Česko: Moba, 2013
Formát: 264 stran, hardback
Překlad: Květa Palowska a Soňa Krollová
Obálka: Marcel Bursák
Tagy: Mystery, Crime

Nakladatelství Moba představuje další medvídkovskou záhadu - v pořadí již čtvrtou - jejichž hlavními hrdiny jsou manželé Brad a Ashleigh Lyonovi. Jejich koníček není u lidí tak běžný, ale každý máme něco, že? Vášeň pro sbírání a výrobu plyšových medvídků sdílejí oba bez rozdílu stejnou. Někdo by si pomyslel, že je to nudná záležitost, ale o opaku by ho přesvědčili všelijaké zločiny, které se těchto plyšových zvířátek bezprostředně týkají a jež Brad Lyon řeší.

Brad Lyon je vysloužilí policejní důstojník ze San Franciska, který nyní žije se svou ženou Ashleigh ve Virginii poklidný život a užívá si bezstarostnosti plnými doušky. Jedné noci se to však změní. Do domu Lyonových vnikne neznámý lupič a jeho cíl je očividně sbírka jejich medvídků. Brad je při pokusu o zadržení lupiče málem postřelen a neznámý navíc prchá se svým lupem - starožitným medvídkem Farnell Alpha.

[Recenze] Woodová, Maryrose - Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí

2. prosince 2013 v 22:48 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Maryrose Woodová posouvá zábavu s dětmi na novou úroveň

Název: Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí
Autor: Maryrose Woodová
Originál: BALZER + BRAY, 2010
Česko: Jota, 2013
Formát: 264 stran, hardback
Překlad: Jan Kozák
Obálka: Veronka Cágová

Nakladatelství Jota přináší čtenářům další knižní sérii, respektive trilogii, pro okruh spíše mladších lidí. Nutno podotknout, že vyprávěním mohou nechat unést i mnozí dospělí. Možná už někoho napadlo, jaké by to bylo, kdyby existovala chůva, která by zvládla zdivočelé děti vychovat v kultivované lidi (v rámci možností). Maryrose Woodová to čtenáři s radostí popíše.

Mohlo by se zdát, že Penelopa Lumleyová, jestliže byla ještě donedávna absolventkou Akademie Agáty Swanburnové, je pouze hezké děvče, která se řídí pokyny jako robot a nic jiného nedokáže. Avšak opak je pravdou a Penelopa po chvíli přesvědčuje, že dokáže problémy v klidu řešit a umí překonávat různé překážky.

[Recenze] Blædelová, Sara - Říkej mi princezno

23. října 2013 v 15:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Říkej mi princezno proniká do tajů jedné zvrhlé lidské mysli

Název: Říkej mi princezno
Autor: Sara Blædelová
Originál: Lindhardt & Ringhof, 2005
Česko: Host, 2013
Formát: 296 stran, hardback
Překlad: Miroslava Gajzlerová
Obálka: Tereza Jenečková, Miro Budiš

S krimi ze severu se v poslední době roztrhl pytel. Poptávka po tomto - dá se říci - specifickém druhu detektivek stále stoupá a není tedy divu, že jich český knižní trh nabízí víc a víc. Zářným příkladem může být nakladatelství Host, které čtenářům v češtině nabídly Stiega Larssona, Larse Keplera, či Jussiho Adler-Olsena. Nyní se k nim do sbírky přidává Sara Blædelová.

Pro Louis Rickovou je to zprvu případ, který se nijak zvlášť nevymyká normálu, alespoň v porovnání s dalšími zločiny, s nimiž měla tu čest se setkat. Susanne Hanssonová byla znásilněna mužem, jehož poznala na internetové seznamce. V důsledku šoku, který tato událost způsobila, si není schopna přesně vybavit násilníkovu podobu - výšku, váhu, pleť, zhola nic.

[Recenze] Canavan, Trudi - Tessia: Zrození čarodějky

22. října 2013 v 14:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Trudi Canavan popisuje počátky další mladé čarodějky

Název: Tessia: Zrození čarodějky
Autor: Trudi Canavan
Originál: Orbit, 2009
Česko: Zoner Press, 2011
Formát: 480 stran, hardback
Překlad: Martina Plechatá
Obálka: Max Meinzold

Tessia, jež je prequelem k samotné Trilogii o černém mágovi, je další z knih australské spisovatelky Trudi Canavan, která tímto nabízí čtenářům příběh dějově předcházející věcem, které se staly (respektive stanou) Sonee. Hurá do minulosti.

Tessia je mladá dívka, která pomáhá svému otci lékaři v pohraniční vesnici jménem Mandryn. Na svém panství zrovna hostí lord Dakon cizince, sachakanského čaroděje Takada. Ten neuměřeně ztrestá svého otroka a díky tomu je přivolán Tessiin otec, aby mu pomohl. A tak se stane, že se osudy lorda Dakona, Tessii, Takada a Hanary protnou.

[Recenze] Mors, Artur - Ve stínu soumraku

21. října 2013 v 16:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Soumrak zvaný rozporuplný

Název: Ve stínu soumraku
Autor: Artur Mors
Série: Theldareon #1
Česko: Mytago, 2012
Formát: 360 stran, e-book
Obálka: Zdeněk Mach
Tagy: Fantasy

Soumrak přichází a s ním to nejhorší zlo. To začínají pociťovat všichni a také mladík jménem Athynius Merus. Zemí se šíří chaos a tento mladík pro některé představuje skutečnou spásu. Je ale reálné, aby Athyn odvrátil jistou zkázu?

Nebudu zde rozepisovat dějovou linii, protože - abych se přiznal - byla pro mě v mnohých místech tak chaotická a zmatená, že se obávám, že bych ji ani svými vlastními slovy nedokázal interpretovat. Každopádně aspoň můžu popsat, že kniha oplývá docela klasickou zápletkou - zprvu neznámé zlo začne s invazí, drtí, co se dá. Mladíkova rodná vesnice je zničena, rodina zabita.

[Recenze] Sequens, Jiří - Hříšní lidé města brněnského

26. září 2013 v 18:23 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Hříšní lidé města brněnského jsou stejně hříšní jako ti v Praze

Název: Hříšní lidé města brněnského
Autor: Jiří Sequens
Česko: Moba, 2013
Formát: 416 stran, hardback
Obálka: -
Tagy: Crime, History

Jiří Sequens, režisér filmů a televizního seriálu, kde hlavní roli hraje slavný rada Vacátko, se rozhodl sepsat i osudy hříšníků v Brně, podle nichž v roce 1998 režíroval televizní seriál Hříšní lidé města brněnského. Čtenáři se do rukou dostává stejnojmenná kniha o čtyřech stech stránkách se šesti příběhy v novém vydání.

Šest příběhů. Šest rozdílných osudů. Šest lidí, potažmo hříšníků. Jiří Sequens čtenářovi přibližuje Brno, tak jak ho mladší generace vůbec nezná. Město pražské je pro některé už velice známé, brněnské prostředí tedy přinese krásné osvěžení. Místo Vacátka tu máme pana radu Melichara a jeho tři pomocníky - detektivové Vojta, Havlíček a doktor Šimek. Tito hlavní protagonisté se představí v šesti malých příbězích z obyčejného brněnského života.

[Recenze] Canavan, Trudi - Trilogie o černém mágovi

3. srpna 2013 v 10:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Vstup do Společenství poznamenává Soneu na celý její život

Název: Sonea - Trilogie o černém mágovi
Autor: Trudi Canavan
Originál: Orbit Books, 2001 - 2003
Česko: Zoner Press, 2013
Formát: 384 + 456 + 512 stran, hardback
Překlad: Iveta Chadimová, Eva Chmurová
Obálky: Lubomír Kupčík

Australská spisovatelka Trudi Canavan se se svou trilogií proslavila v roce 2004, kdy byla poprvé vydána ve Velké Británii. A že opravdu patří mezi úspěšné a prodávané fantasy autorky svědčí i nyní vydané třetí, přepracované vydání českého nakladatelství Zoner Press, které vzalo autorčinu tvorbu pod svá křídla.

V prvním díle, nazvaném Společenství čarodějů, se mladá Sonea nešťastnou náhodou stane součástí davu, bouřící se proti Očistě. To ale netuší, že kámen s nahromaděnou zlostí proti čarodějům a královým vojákům probudí její magickou stránku a projde tak skrz magickou bariéru.

[Recenze] Gotthard, Pavel - Léky smutných

2. srpna 2013 v 15:30 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

S léky smutných za Království!

Název: Léky smutných
Autor: Pavel Gotthard
Česko: Host, 2013
Formát: 200 stran, hardback
Obálka: Andrej Nechaj
Tagy: Fantasy, Drama

Kniha, věnovaná všem čtenářům fantasy, RPG hráčům a příznivcům larpu. Co víc si přát? Věta, která jasně naznačuje své zaměření a napovídá, že se čtenář dočká příběhu od jednoho člověka, jenž má sám zkušenosti s larpem i rolovými hrami. Fanoušek fanouškům, a je to pecka.

David, který studuje v Brně a vydělává si na nájem prací v novinách, je se svým životem docela spokojen. Má práci, má kde bydlet, a má i přítelkyni Pavlu. Pavla je vcelku hezká, ale nejlepší je, že toho má dost s Davidem společného. Například zálibu v Neila Gaimana a jeho obrazotvornost.

[Recenze] Katzenbach, John - Co bude dál

22. června 2013 v 23:59 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Co bude dál zavede čtenáře na temná místa

Název: Co bude dál
Autor: John Katzenbach
Originál: The Mysterious Press, 2012
Česko: Domino, 2013
Formát: 199 stran, hardback
Obálka: Emil Křižka

Co bude dál? To určují pozorovatelé webové stránky, zpřístupňují za poplatek živé a nefalšované představení, které zobrazuje nadvládu nad malým a bezbranným človíčkem. Unesená dívka hodně zkusí a bude muset překonat mnohé.

Adrianovi, univerzitní profesor, nezačíná den zrovna dobře. Existence zákeřné nemoci v jeho těle je nevyhnutelná a on plný myšlenek vyráží domů. Cestou však letmo potká dívku, šestnáctiletou Jennifer, která si razí na nedalekou autobusovou zastávku. Adrian zpozoruje dodávku, zastavující v blízkosti kráčející dívky, za okamžik je dívka pryč a dodávka odjíždí… Kde Jennifer je? Byl to únos nebo ne?

[Recenze] Hobb, Robin - Magická loď

16. června 2013 v 23:09 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Magická loď od Robin Hobb je místy pohádkový příběh pro starší čtenáře

Název: Magická loď
Autor: Robin Hobb
Série: Živé lodě #1
Originál: Voyager Books, 1998
Česko: Fantom print, 2012
Formát: 560 stran, hardback
Překlad: Jan Kozák
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Fantasy

Robin Hobb, známá především díky sérii Farseer, přichází s trilogií Živé lodě a jejím úvodním dílem Magická loď. Seznámí čtenáře se světem, kde se lodě stávají živými, mají svou vlastní mysl a dělí se o své myšlenky se svými kapitány a potažmo majiteli.

Město Bingtown je známé pro svůj obchodní ruch a jako sídlo mnoha kupeckých rodin, včetně klanu Vestritových. Althea Vestritová, právoplatná dědička lodi Vivacie, která se co chvíli chystá na obživnutí, se dostává do otevřené konfrontace s Kylem - manželem Altheiny sestry - coby dočasným kapitánem Vivacie. Althein otec totiž pomalu, ale jistě umírá. Nezbývá mu tedy čas na nic jiného než na poslední čin - smrt na palubě své drahocenné lodi. Althee je však znenadání upřeno právo na její právoplatné dědictví a Vivacie se tak stává majetkem Kylea.
 
 

Reklama

Člen týmu a hrdý podporovatel Knižního pořadu!