Recenze knih

[Recenze] May, Peter - Skála

6. června 2013 v 22:09 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Skála prozrazuje jedno velké tajemství

Název: Skála
Autor: Peter May
Originál: ROUERGUE, 2009
Česko: Host, 2013
Formát: 392 stran, ebook
Překlad: Linda Kaprová
Obálka: Pergamen Trnava, s. r. o.

Peter May není u českých čtenářů ještě příliš známý. Popravdě až šestidílná série thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yan a americké soudní lékařky Margaret Campbellové mu zajistila slávu. Jeho další počin, první díl z plánované trilogie, se dočkal příjemného ohlasu jak u čtenářů, tak i kritiky. Při čtení tohoto románu, který míchá hned několik prvků, bude slyšet spadnout i špendlík.

Policista Fin Macleod je povolán k případu brutální vraždy na ostrově Lewis, který je velmi podobný staršímu případu, na kterém Fin pracoval. Není tedy vyhnutí a Fin se tedy musí, ač se mu to líbí nebo ne, vydat na Lewis, kde se narodil a vyrůstal. Co však může způsobit tento návrat po více než šestnácti letech?

[Recenze] Ahmed, Saladin - Půlměsíční trůn

31. května 2013 v 20:22 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Z Půlměsíčního trůnu dýchá exotika

Název: Půlměsíční trůn
Autor: Saladin Ahmed
Originál: DAW, 2012
Česko: Gorgona, 2013
Formát: 374 stran, paperback
Překlad: Vojtěch Sedláček
Obálka: Dominik Broniek

Gorgona si za svoji třetí vydanou knihu vybrala Půlměsíčního trůn z pera Saladina Ahmeda, jehož debut byl navržen na ceny Nebula, Huga nebo také Locus Award. Čtenáři se i nyní od nekonvenčního nakladatelství dostává do rukou excentrická kniha s tajuplným příběhem.

Adúla Maslúd je posledním svého druhu. A jako poslední je také řádně vyhledávaným. Tento lovec ghúlů však není jen také obyčejným lovcem, používá své metody a nestydí se využít služeb svého společníka, derviše Rasída.

Ten za Adúlou přichází s malým chlapcem, jemuž zabili rodiče. Podle chlapcových slov to byla stvůra, něco mezi lidskou bytostí a démonem. Společně s chlapcem k němu přichází vzkaz od Miri, někdejší milenky starého lovce. Prosí ho, aby se ghúla vydal zabít.

[Recenze] Tolkien, J.R.R. - Pán prstenů 1-3 + Hobit + Silmarillion

9. května 2013 v 22:03 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Nestárnoucí legenda se převléká do nového filmového kabátu

Název: Pán prstenů / Hobit / Silmarillion
Autor: J.R.R. Tolkien
Originál: George Allen & Unwin, 1937 - 1977
Česko: Argo, 2012
Formát: 430 / 352 / 476 + 242 + 360 stran, paperback
Překlad: František Vrba + Stanislava Pošustová-Menšíková
Obálka: Warner Bros

Legenda, na kterou oddaný čtenář fantasy sotva může zapomenout, znovu ožívá. Na podzim roku 2012, s přicházející premiérou první části Hobita, se s Tolkienem doslova roztrhl pytel - na pulty v knihkupectvích se dostavily dárkové boxy s ilustrovanými vázanými publikacemi i nová brožovaná vydání Pána prstenů a Hobita s filmovými obálkami. Pro mnoho čtenářů a fanoušků stříbrného plátna tak začíná další knižní maraton při opětovném čtení těchto kultovních románů.

[Recenze] Ness, Patrick - Volání netvora

4. května 2013 v 23:11 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Volání netvora s sebou nepřináší pouze strašidelný příběh. Bohužel…

Název: Volání netvora
Autor: Patrick Ness
Originál: Walker Books, 2011
Česko: Jota, 2012
Formát: 214 stran, hardback
Překlad: Anežka Sedláková
Obálka: Jim Kay

Patrick Ness, známý především díky své dystopické trilogii Chaos, nyní předkládá své další dílo, Volání netvora. Knihu, jež mnohé lidi rozesmutní, rozpláče, a možná dokonce donutí některé z nich přemýšlet, jakým způsobem si nejvíce užít života a trávit se svojí rodinou více času.

Volání netvora je kniha, která patří spíše do kategorie hororu než k pohádkám. I když i to lze říci. Mísí se zde totiž více žánrů a místy je těžké rozlišit, jestli se jedná o výše zmíněný horor, pohádku, fantasy či sociální drama. Příběh vypráví o třináctiletém Conorovi, kterého v noci ve snech straší noční můra. Tento chlapec žije doma pouze s vážně nemocnou matkou, a je tedy odkázán prakticky sám na sebe, sám provádí většinu domácích prací a k tomu všemu chodí do školy. Až tu se mu jednou v noci zjeví netvor v podobě tisu, který roste před domem. Ten chlapci řekne, že mu postupem času bude vyprávět tři příběhy a od Conora bude čekat čtvrtý. Netvor navíc pokaždé přichází sedm minut po půlnoci.

[Recenze] Gaider, David - Rozštěpení

27. dubna 2013 v 12:55 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Rozštěpení. David Gaider přichází s třetím pokračováním série Dragon Age

Název: Rozštěpení
Autor: David Gaider
Série: Dragon Age #3
Originál: Tor Books, 2011
Česko: Fantom Print, 2012
Formát: 368 stran, paperback
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Electronic Arts
Tagy: Fantasy, Games

Čeští čtenáři se již konečně dočkali třetí knihy ze světa Dragon Age, který mnozí znají jako světoznámou počítačovou hru od vývojářské společnosti BioWare, jež má na kontě takové hity jako třeba Baldur's Gate, Neverwinter Nights či Mass Effect. Co všechno s sebou přináší nové Rozštěpení?

Rozštěpení je v pořadí třetí knihou série Dragon Age, napsanou Davidem Gaiderem, který svět obohatil i předešlými dvěma díly. Série tedy zůstává po celou dobu v rukou jednoho spisovatele, a čtenáři si nemusí zvykat na jiný styl psaní či úplně jiné pojetí příběhu v tomto světě.

[Recenze] Rowlingová, J.K. - Prázdné místo

22. dubna 2013 v 16:57 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Lidé Pagfordu svádí urputný boj o prázdné místo

Název: Prázdné místo
Autor: J.K. Rowlingová
Originál: Little, Brown and Company, 2012
Česko: Plus, 2013
Formát: 544 stran, hardback
Překlad: Hana Zahradníková
Obálka: Joel Holland

A je to tu, nový román od slavné spisovatelky J. K. Rowlingové se dostává i na pulty českých knihkupectví, potažmo do rukou čtenářů. Kupodivu se na český překlad nečekalo dlouho, jak je tomu zvykem, čtenáři však byli netrpěliví už před vydáním samotného originálu. Prázdné místo sebou přináší mnohé, v první řadě je očekávání něčeho novějšího a odlišnějšího od slavného kouzelnického mladíka. Jak si však tento titul vede?

Bylo, nebylo jedno městečko jménem Pagford, jehož obyvatelé se tvářili šťastně, zdravě a všeobecně spokojeně. Nic však není tím, co se na první pohled zdá, máme jedinečnou příležitost do hloubky prozkoumat atmosféru, která vládne tomuto malému anglickému městu.

[Recenze] Stackpole, Michael A. - Věk objevů

16. dubna 2013 v 15:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Věk objevů od Stackpolea je promyšlená fantasy trilogie, i když se to nezdá

Název: Tajný atlas / Kartomancie / Nový svět
Autor: Michael A. Stackpole
Série: Věk objevů #1 - 3
Originál: Bantam Books, 2005 - 2007
Česko: Triton & Epocha, 2011 - 2012
Formát: 520/470/446 stran, hardback
Překlad: Marek Čtrnáct
Obálka: Lubomír Kupčík
Rozsáhlá fantasy trilogie z pera Michaela A. Stackpolea ukazuje, že ve světě fantastiky je stále z čeho brát. Věk objevů v sobě skýtá mnohé a to, co by podle čtenářů obsahovat nemohl, nakonec vyplyne nečekaně na povrch. Nese se trochu na jiné vlně, ale je tomu tak z dobrých důvodů.

Příběh trilogie Věk objevů začíná v době 736. roku po Kataklyzmatu, události, která značným způsobem změnila celý kontinent. Tu způsobila bitva mezi císařským vojskem v čele s Císařovnou Cyrsou a barbarskými Turasyndy. Před více jak sedmi stoletími, těsně před tím, než Cyrsa odešla na křížové tažení, rozdělila Císařství na devět knížectví, aby tak předešla jakýmkoli pochybnostem, že její země bude rozvrácena.

[Recenze] Rehfeld, Frank - Vyhnanství trpaslíků

26. března 2013 v 19:04 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Vyhnanství trpaslíků funguje jako most ke třetímu dílu

Název: Vyhnanství trpaslíků
Autor: Frank Rehfeld
Série: Trpaslíci II #2
Originál: Blanvalet, 2002
Česko: Fantom Print, 2012
Formát: 304 stran, hardback
Překlad: Svatava Kretková
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Fantasy

Je tu pokračování Trpaslíků od Franka Rehfelda a s ním i naši hlavní hrdinové Walron a Barlok společně s Tharliou, Ailin, Lokinem a Malcorionem. Jak jejich dobrodružství pokračuje? A daří se jim? Jaké nové zápletky Vyhnanství trpaslíků přináší? Možná to vše není tak jednoduché, jak to vypadá.

Trpaslíci jsou nuceni žít na zemském povrchu, byli totiž vyhnáni temnými elfy z podzemí, ze svého města Elan-Dhor. Ale ani zde nenacházejí klidu, dostávají se do nepříjemného a hlavně vyostřujícího se sporu s lidmi z blízkého města Clairborn, jehož obyvatelé nevítají trpaslíky zrovna s nadšením. Trpasličí rod ničí skupováním velkého množství lidských zásob jejich ekonomiku a tak se není čemu divit, když ti proti tomu podniknou určité kroky. Tomu všemu musí královna Tharlia spolu s Barlokem čelit.

[Recenze] Lukjaněnko, Sergej - Rytíři čtyřiceti ostrovů

21. března 2013 v 15:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Když spolu děti bojují na život a na smrt

Název: Rytíři čtyřiceti ostrovů
Autor: Sergej Lukjaněnko
Originál: ACT, 2009
Česko: Argo & Triton, 2012
Formát: 238 stran, paperback
Překlad: Pavel Waigel
Obálka: Jan Dřevíkovský

I k nám, do Česka, přistála na pulty Lukjaněnkova prvotina Rytíři čtyřiceti ostrovů, která si sice hraje na fantasy, ale v samotné knize toho lze objevit daleko víc. Nakladatelství Argo ve spolupráci s Tritonem nám přináší příběh plný otázek, emocí, akce a v neposlední řadě i jednoho velkého námětu hodného zamyšlení.

Rytíři čtyřiceti ostrovů začínají jako nepopsaný list papíru, od kterého nikdo neví, co přesně očekávat. Dimko je obyčejný ruský kluk, kterému prázdniny nezačaly zrovna tak, jak si představoval. V tom ho osloví neznámý muž, zda by si ho mohl vyfotit a když tak učiní, Dimko se ocitá v úplně jiném světě. Ve světě, kde se bojuje o vítězství a přežití. Kde se obyčejné dřevěné meče v boji proměňují na ocelové. Ruský chlapec je tak vržen na neznámé místo, do světa sestávajícího z čtyřiceti ostrovů.

[Recenze] Rees, Rod - PoloSvět: Jaro

8. března 2013 v 10:00 | Vojtěch "Medroš" Hamerský

Rod Rees - PoloSvět: Jaro

Název: PoloSvět: Jaro
Autor: Rod Rees
Série: PoloSvět #2
Originál: Quercus, 2012
Česko: Jota, 2012
Formát: 568 stran, hardback
Překlad: Věra Procházková
Obálka: René Senko

PoloSvět je zpět. Nebezpečnější, dravější, zkrátka a dobře, Rod Rees opět přitopil pod kotlem. Jakým způsobem se Ella se svými přáteli vypořádá s krutým Heydrichem tentokrát?

Je zde pokračování PoloSvěta, tentokrát nesoucí název nadcházejícího ročního období po zimě - Jaro. Společně s ním přichází i více zápletek, které nám zamotají hlavu a přidávají tak na propracovanosti celého světa.

Ella, společně s Vaňkou Majkovem a Burleskem Bustardem zachraňují Normu z Crowleyho spárů a prchají do sektoru Medi, přesněji řečeno do Paříže. Tam se jim však do cesty staví jedna z mnoha desítek překážek, jež je třeba překonat - Heydrichovo vojsko, totiž už obsadilo i tuto část PoloSvěta.
 
 

Reklama

Člen týmu a hrdý podporovatel Knižního pořadu!